Jaki rodzaj blatu kuchennego wybrać?
Kuchnia stanowi jedno z najważniejszych pomieszczeń w domu. To w nim przygotowujemy posiłki, spożywamy je i niejednokrotnie przyjmujemy gości. Z tych względów powinna być urządzona w sposób funkcjonalny, a jednocześnie estetyczny.
artykuł sponsorowany firmy Poznań: aglodrom.com.pl
Cechy te gwarantują odpowiednio dobrane blaty kuchenne, które oprócz funkcji praktycznej, pełnią także rolę dekoracyjną, stanowiąc tym samym niepowtarzalny element wystroju pomieszczenia.
Blaty Kuchenne – asortyment
Na rynku znaleźć można szeroki wybór różnego rodzaju blatów kuchennych. Różnią się one pomiędzy sobą praktycznie wszystkim – trwałością, rozmiarem, kształtem, kolorem, materiałem, z jakiego zostały wykonane, a także ceną. Ostateczny wybór uzależniony powinien być zatem przede wszystkim od naszych możliwości finansowych, stylu życia rodziny oraz upodobań i preferencji.
Za najbardziej praktyczne rozwiązanie uchodzą te modele, na których krople wody, zabrudzenia czy też okruchy są niewidoczne. Ich zawsze czysty wygląd sprawia, że w każdej chwili możemy zaprosić gości do naszej kuchni, nie obawiając się o to, że może ona wyglądać na zabrudzoną.
Wśród najtrwalszych rozwiązań wyróżnić należy blaty wykonane z granitu. Są one odporne na wszelkie uszkodzenia mechaniczne. Bez obaw można kłaść na nich gorące garnki i używać do ich czyszczenia detergentów chemicznych. Blaty granitowe nie wymagają impregnacji. Dzięki ziarnistej strukturze prezentują się niezwykle elegancko i stylowo. Ich wadą może okazać się jednak cena. Za 1 m2 zapłacić należy powyżej 350/400 złotych.
Innym często wykorzystywanym materiałem do tworzenia blatów kamiennych jest marmur. Jego cena jest nieco niższa w porównaniu z granitem, głównie przez wzgląd na to, iż posiada mniejszą wytrzymałość i odporność na ścieranie i zarysowania. Pomimo swych unikalnych walorów dekoracyjnych, należy obchodzić się z nim delikatnie. Strukturę uszkodzić może bowiem sok z cytryny, który w kuchni używany jest dosyć często. Uważać należy również na ich czyszczenie przy użyciu detergentów chemicznych. Z tych względów wymagają one regularnej impregnacji bądź żywicowania, co wzmacnia ich trwałość i chroni przed uszkodzeniami mechanicznymi.
Wśród blatów, które cieszą się dużą popularnością wyróżnić należy blaty drewniane. Ich ceny różnią się w zależności od rodzaju drewna. Za blat sosnowy zapłacimy około 180 zł/m2, za bukowy – 250/300zł/m2, a za wykonany z egzotycznych iroko i merbau powyżej 850 zł/m2. Decydując się na blat drewniany, należy pamiętać o tym, aby wykonany był on z jak najmniejszej ilości klejonych elementów. Pod wpływem wody podlegać mogą one odkształceniom, co nie wygląda estetycznie. Blaty wykonane z drewna należy obowiązkowo zaimpregnować.
W nowoczesnych mieszkaniach doskonale sprawdzą się blaty szklane. Cechują się one wysoką trwałością. Jeśli jednak chcemy, aby były one odporne na działanie wysokich temperatur, powinniśmy wybrać szkło hartowane. Zazwyczaj są one droższe od innych blatów kuchennych – 1 m2 to wydatek rzędu 750 złotych – i wykonywane są jedynie na zamówienie. W mieszkaniach industrialnych zaś ciekawym rozwiązaniem okazać mogą się blaty metalowe, których cena to około 300 zł/m2. Ich trwałość i odporność na zarysowania nie należą jednak do najwyższych.
Najtańszą opcją są blaty z postformingu, gdzie na płytę wiórową naklejony zostaje laminat. Posiadają one różnorodną kolorystykę, imitować mogą nawet kamień bądź drewno. Interesującym rozwiązaniem są blaty kompozytowe, składające się z różnych tworzyw – pigmentów, minerałów i żywic. Kosztują one od 500 złotych za metr bieżący materiału.
Blaty kuchenne są niezwykle ważnym elementem wyposażenia kuchni. Ich szeroki katalog sprawia, że z łatwością można je dobrać do naszych wymagań i preferencji, mając przy tym na uwadze zasobność portfela.